Vodič: Ustvarite tečaj za vaše učence z iTunes U Course Managerjem

Od 21. januarja 2014 je v Sloveniji možno uporabljati iTunes U Course Manager, prav tako se lahko šole registrirajo in objavljajo svoja gradiva
na iTunes U.

Od začetkov iTunes U do danes se je število tečajev in vsebin, ki jih na portalu iTunes U ponujajo šole, drastično povečalo. Šole iz celega sveta, med katerimi so tudi prestižne univerze, kot denimo Harvard, Yale, Stanford in Oxford, na iTunes U brezplačno ponujajo svoja predavanja in vsebine, do katerih lahko dostopa vsakdo od koderkoli. iTunes U se je dokazal kot odlična platforma, preko katere lahko učenci in študenti, ter tudi drugi uporabniki, dostopajo do odličnih in kvalitetnih izobraževalnih vsebin in se učijo v tempu, ki njim ustreza.

Poleg tega, da iTunes U omogoča šolam in drugim izobraževalnim institucijam, da lahko objavljajo svoja brezplačna gradiva in tečaje, iTunes U omogoča, da lahko vsakdor postane svetovno znan predavatelj in doseže učence celega sveta. Tukaj nastopi iTunes U Course Manager. Le-ta ponuja okolje, ki je enostavno za uporabo, zanesljivo, ter produktivno za tega, ki želi ustvariti svoj tečaj na iTunes U. Ko je tečaj ustvarjen, ga lahko na enostaven način delite z učenci in drugimi, ki bi jih vaš tečaj zanimal. Kadarkoli dodate vsebino k svojemu tečaju, bo učenec obveščen s potisnim obvestilom na svoji iOS napravi, da je za tečaj, v katerega je prijavljen, na voljo nova vsebina. Do te vsebine potem lahko dostopajo takoj.

V tej obsežni objavi vam bomo pokazali, kako lahko začnete ustvarjati svoj tečaj na iTunes U in kako ga potem lahko delite s svojimi učenci, ki do tega tečaja in njegovih vsebin lahko dostopajo na iPadu ali drugi iOS napravi.

1. Povežite svoj Apple ID račun z iTunes U Course Managerjem

Prednost uporabe iTunes U Course Managerja je tudi v tem, da lahko uporabite svoj trenutni Apple ID račun, ki ga uporabljate vsak dan. Do iTunes U Course Managerja lahko dostopate preko spletne povezave na naslovu https://itunesu.itunes.apple.com/coursemanager/. Vanj se lahko vpišete s svojim Apple ID računom in geslom.

Po vpisu vas bo pozdravil “My Instructor Info”. Tukaj lahko vpišete svoje podatke, informacije o izvajalcu tečaja (to boste verjetno sami). Ko izpolnite vse podatke, se odpre osrednja spletna stran Course Managerja. V tem trenutku lahko pričnete z dodajanjem tečajev in vsebin za te tečaje.

2. Ustvarite svoj prvi iTunes U tečaj

Kliknite na gumb “Create New Course”, da ustvarite nov iTunes U tečaj. V razdelku “Course Info” lahko vpišete vse podrobnosti o tečaju, kot so recimo naziv tečaja, kategorija, v katero tečaj spada, jezik, v katerem tečaj poteka, in tako dalje.

Priporočljivo je, da vpišete tudi opis tečaja, saj bo ta opis prikazan v aplikaciji iTunes U in bo obiskovalcem dal vedeti, za kaj pri tečaju dejansko gre. Tečaj lahko ustvarite za dva načina izvedbe – self-paced (ni časovne omejitve) ali in-session (časovno omejen). V kolikor želite trajanje tečaja časovno omejiti, izberite in-session, drugače izberite self-paced, saj bo to omogočilo učencu, da se uči s hitrostjo, ki mu ustreza.

Na spodnjem delu strani morate izbrati tudi licenco, ki pripada temu tečaju. Obiščite spletno stran www.creativecommons.org za več informacij o licencah. Seveda izberite tudi dobro fotografijo, ki bo predstavljala vaš tečaj!

3. Dodajte vsebino v svoj iTunes U tečaj

Potem ko ste dodali vse informacije o svojem tečaju, lahko pričnete z dodajanjem vsebin v vaš tečaj. Prvi korak k temu je, da dodate kazalo vsebine tečaja, “course outline”. To kazalo bo definiralo poglavja in podpoglavja vašega tečaja. Kazalo lahko napišete ročno, ali pa ga kar skopirate in prilepite iz že obstoječega kazala. Uporabite tabulator in shift+tabulator za spreminjanja nivoja poglavij in podpoglavij. Na podoben način kot to počnete v vašem urejevalniku besedila.

Ko kliknete na svoj tečaj, se bo odprlo okno urejevalnika vsebine tečaja. Tukaj lahko dodate besedilo ter hipertekst s spletnimi povezavami. Vsakič, ko boste dodali vsebino k svojemu tečaju, bo učenec na svoji iOS napravi obveščen z obvestilom, da je za tečaj, v katerega je vpisan, na voljo nova vsebina, ki jo lahko začne takoj uporabljati.

Za dodajanje nove objave kliknite na gumb “Add Post” v spodnjem levem delu Course Managerja. Uporabniški vmesnik za dodajanje objave je relativno enostaven, saj lahko enostavno dodate naslov objave, vsebino samo (besedilo z možnostjo hiperbesedila s povezavami), lahko pa dodate tudi naloge, ki lahko vsebujejo vsebine, kot recimo PDF datoteke.

Po tem, ko dodate besedilo z nalogami in shranite vašo objavo, lahko dodate dodatna gradiva, s tem, da kliknete na razdelek “Materials” v zgornjem delu Course Managerja. To vam bo omogočilo, da lahko dodate zanimive vsebine vašemu tečaju, da izboljšate izkušnjo in naredite vsebino bolj zanimivo. Tako lahko dodate zvokovne in video datoteke, različne tipe datotek, ter celo mobilne aplikacije.

Gradiva lahko dodajate iz svojega računalnika, iTunesov ali spletnih povezav, ali preko vmesnika My Materials, kjer so gradiva, ki ste jih že naložili v iTunes U Course Manager. Z možnostjo upravljanja, ki jo ponuja ta vmesnik, lahko kombinirate različne tipe gradiv, da obogatite izkušnjo učenja vaših učencev in ustvarite tečaje, ki jih bodo učenci vzljubili.

4. Delite svoj iTunes U tečaj

Po tem, ko ste izpolnili vse informacije o tečaju in uvozili ter uredili vsa gradiva za svoj tečaj, je čas, da svoj tečaj delite s svojimi učenci in drugimi, ki jih vaš tečaj zanima. iTunes U vam omogoča, da svoj tečaj delite z drugimi.

Svoj tečaj lahko delite na več načinov. Najlažji način je, da kliknete na ikono na desni strani tečaja, in delite povezavo s svojimi učenci, preko katere se vpišejo na vaš tečaj. Drugi način je, da učenec odpre aplikacijo iTunes U, tapne gumb Enroll in vpiše t.i. “course code”, torej kodo tečaja. S tem se vpiše v vaš tečaj in je obveščen o novostih vsakič, ko osvežite vsebino ali dodate gradiva.

Ko so vaši učenci registrirani v vaš tečaj, bo le-ta prikazan na njihovi polici v aplikaciji iTunes U in takoj na voljo za uporabo, skupaj z vsemi fantastičnimi funkcionalnostmi, ki ste jih ustvarili in vgradili v svoj tečaj s pomočjo iTunes U Course Managerja.